Geschiedenis

Sinds 1928

Lang geleden, in februari 1928, is sportvereeniging “De Hazenkamp” (met twee ee’s) opgericht. Het doel was een vereniging te stichten voor Lichamelijke en Geestelijke ontwikkeling. Voor het “lichamelijke” aspect werd in eerste instantie gymnastiek en atletiek gegeven en voor het “geestelijke” deel was er een afdeling volksdansen en toneel.

Er is een speciale site die de geschiedenis van De Hazenkamp heeft beschreven. Zie Sportvereniging Hazenkamp Geschiedenis.

Dertiger jaren

De vereniging breidde zich in de dertiger jaren uit.
De eerste activiteiten plaatsvonden op het veldje aan de Lamastraat, waar nu het gebouw van de Stedelijke Scholengemeenschap staat. ’s Winters verplaatsten de activiteiten zich naar binnen in kleine zaaltjes.
Er werden toen al wedstrijden georganiseerd in gymnastiek, hockey, korfbal, voetbal en honkbal en er was een wandelafdeling.
Na de oorlogsjaren zijn daar tafeltennis, handbal, rolschaatsen, badminton, turnen, trampoline en softbal bijgekomen.

Na Tweede Wereldoorlog

Van 1950 tot begin 2000 is De Hazenkamp uitgegroeid tot een grote omnivereniging met vier sporten: badminton, korfbal, gymnastiek- en turnen en honk- en softbal. Het hoofdbestuur heeft handenvol om samenwerking tussen de vier secties, die elk op een andere plek in de stad zijn gehuisvest, te stroomlijnen.
Tot 1960 werd een breed scala aan sportieve activiteiten beoefend zoals rolschaatsen, honk- en softbal, wandelen, atletiek, badminton, gymnastiek etc.
De sectie badminton ging begin 1990 ter ziele.

Op weg naar vier zelfstandige verenigingen

De 4 secties ontwikkelden een grote mate van zelfstandigheid waarbij de sectie badminton het niet kon redden en opgeheven werd. De 3 overgebleven sectie kregen elk een eigen accommodatie. De sectie korfbal betrokt begin 1990 een eigen accommodatie in de wijk Lindenholt. De sectie honk- en softbal verhuisde van Grootstal naar Winkelsteeg en weer later naar de honk- en softbalaccommodatie aan de Staddijk. De sectie Gymnastiek en Turnen betrok in 1985 een eigen monofunctionele turnaccommodatie aan de Ploegstraat. In 1998 gunt de Gemeente Nijmegen de sectie turnen een nieuwe turnhal aan de overzijde van de straat. Op het moment dat elke sectie de beschikking kreeg over een eigen accommodatie namen de financiele risico’s voor de andere sectie toe.

Eventuele financiele debacles van één sectie zouden kunnen drukken op de begroting van de andere secties. Redenen om de vereniging SV De Hazenkamp om te zetten in een federatie met 3 zelfstandige verenigingen. De verenigingen werden zelfstandig, de federatie komt niet van de grond.

GTV De Hazenkamp

Naast honkbal was gymnastiek de belangrijkste basissport van SV De Hazenkamp. De eerste prestatieve turnschreden werden gezet in de gymzaal van de inmiddels verdwenen Hazenkamp-lagere-school aan de Hazenkampseweg.
In 1953 werden de activiteiten verplaatst naar de gymzaal in het “Centraal Gebouw” aan de Bijleveldsingel. Pas daarna kwamen de Reestraat en Waterstraat in beeld. In de daarop volgende jaren was de gymzaal aan de Hazenkampseweg / Reestraat jarenlang het domein van turnend Hazenkamp.

Sinds 1970 kent de sectie gymnastiek en turnen om en nabij de 1000 leden. De sectie (nu GTV De Hazenkamp) verzorgt gym- en turnlessen in nagenoeg alle wijken van Nijmegen, in Molenhoek, Beuningen en Wijchen-Zuid.

Miriam Eigenhuysen, Monique Kaaks en Nicole Winkenius zijn de Nijmeegse pioniers die zich -via turninstituut papendal- voor het eerst weten te plaatsen voor EK’s en WK’s.

In 1981 werd De Hazenkamp voor het eerst landskampioen bij het damesturnen. Kort daarna betrok de vereniging met veel eigen initiatief een oud pand aan de Ploegstraat. De permanent ingerichte turnhal was een feit. De vereniging had eindelijk ook haar een eigen “home”. Vanuit dit home werden de prestaties met kracht uitgebouwd en het turnniveau stijgt.

Tal van Nijmeegse turnsters werden lid van Jong Oranje en van de nationale ploeg. Elvira Becks was de eerste Nijmeegse turnster, die Nederlands Kampioene werd en later met veel succes deelnam aan de Olympische Spelen in Barcelona. Met haar 22-ste plaats nog altijd de beste prestatie in Nederland ooit.

Boris Orlov

Met de komst van de Russische trainer Boris Orlov en met de bouw van het huidige Turncentrum Nijmegen aan de Ploegstraat stapelden de turnsuccessen zich op. Tal van grote Nederlandse namen komen naar Nijmegen om in een “Russische sfeer” te genieten van Orlovs trainingen.

De zilveren medaille van Renske Endel op de WK 2001 in Gent, de twee opeen volgende titels “sportteam van het jaar” en het opnieuw behalen van het landskampioenschap 2002 zijn onvergetelijke mijlpalen voor onze vereniging en voor de stad Nijmegen.
In 2005 deed Suzanne Harmes (onder leiding van Esther Heijnen) er met een bronzen medaille op vloer (WK Melbourne) er nog een schepje bovenop. Suzanne nam deel aan de Olympische Spelen in Athene en Beijng.

Breedtesport op topsportniveau

De Hazenkamp staat niet alleen garant voor topprestaties maar binnen de vereniging is het bewustzijn gegroeid dat breedtesport en topsport hand in hand gaan. De slogan van de beleidsnota “breedtesport op topsportniveau” is afkomstig van onze vereniging. Vanaf 3,5 jaar kunnen kinderen in nagenoeg alle wijken terecht voor de eerste rollen en duikelingen op uitdagende turntoestellen. De meeste jongeren gymen 1 uur in de week, de getalenteerde turners en turnsters mogen al snel meerdere uren turnen. In samenwerking met Gemeente Nijmegen heeft onze vereniging ook de mogelijkheid voor senioren aanzienlijk verbeterd. We geven zowel overdag als ’s avonds les aan een vijftiental seniorgroepen.

Begin 2000 kiest het bestuur voor een verdergaande professionalisering. In samenwerking met Gemeente Nijmegen wordt een manager breedtesport aangesteld. Liefst vijf jaren op rij (2003 t/m 2007) is De Hazenkamp de trotse organisator van het NK-turnen in het Triavium waarbij het NK een open karakter krijgt met sterke buitenlandse turnsters.

TPT

Een bijzondere groep binnen onze vereniging is het TurnPromotieTeam. Dit team van wel 50 turners en turnsters laten tijdens allerlei festiviteiten in Nijmegen maar ook ver daarbuiten hun kunsten zien. In 1987 springt het team zich nationaal in de kijker met haar kruislingse salto’s in het programma “Wedden dat”. Ook de demo’s tijdens de Vlaggenparades en Zomerfeesten trekken veel bekijks.

2018: SportQube

In 2018, na jaren van overleg en bouw, vindt De Hazenkamp Gymsports haar onderdak in een fraaie, nieuwe accommodatie, SportQube geheten. Met twee turnhallen, een springzaal, een multizaal, een Gymkids-zaal en een zaal voor Free Running is deze accommodatie een walhalla voor de topsport, wedstrijdsport maar vooral ook de breedtesport.

Omdat veel meer organisatie gesetteld zijn in deze prachtige accommodatie kan  talentontwikkeling en innovatie middels samenwerking veel beter van de grond komen.

Toekomst

De Hazenkamp kan bogen op een nationale en inmiddels mondiale turntraditie en heeft zich in 30 jaar tijd geprofileerd als nationaal hofleverancier en als een belangrijk turnbolwerk in Nijmegen en Nederland. De Hazenkamp Gymsports werkt daarbij nauw samen met de Gemeente Nijmegen en de KNGU (de vereniging is een van de Olympische Steunpunten). Het nieuwe turncentrum SportQube is de thuisbasis van waaruit lessen en activiteiten in nagenoeg alle wijken van de stad worden georganiseerd. De Hazenkamp is een vereniging met een geweldige “past performance” en veel ambitie. Het streven is er op gericht om juist ook in de breedtesport te zorgen voor continuïteit en een hoge kwaliteit.

Het motto van de Nijmeegse sportnota “ breedtesport op topsportniveau” is niet alleen afkomstig van onze vereniging maar dagelijks proberen we het motto ook werkelijkheid te laten zijn.
Tel: 06 16 68 66 91
Ma - Vrij: 10-15 uur
Terug naar boven